Windows 2000 Preselector

 

Je ziet hier een ex-computer-kast (windows2000) met 2 grote spoelen. Er is afscherming geplaatst tussen beide spoelen. Zonder deze afscherming is de koppeling tussen beide kringen te groot. Nadeel van een te sterke koppeling is de relatief grote bandbreedte.

In deze afbeelding is de preselector afgestemd op de 80 meter. De zelfinductie is ca. 71uH. Er is op 80 meter dan een capaciteit benodigd van slechts zo'n 20 pF

Op 160 is ca. 150 pF benodigd.

Als ik de signaal generator afstem op de halve frequentie (160m) dan zie ik na de preselector uitsluitend de 2e harmonische daarvan, die in de 80 meter band valt. De grond toon (160m) is dan zover onderdrukt dat deze niet meetbaar is.

Resultaten op 160 meter zijn/waren erg goed. Uitstekende middengolf onderdrukking. Dit is ook een voordeel van een preselector bestaande uit 2 parallel kringen. Bij een serie preselector is de middengolf onderdrukking te weinig waardoor dan extra een hoog doorlaat filter nodig is.

Hoewel de resultaten zeker op 160 meter erg goed te noemen zijn ben ik gestopt met het experiment. Grootste nadeel van deze preselector zijn de "enorme" afmetingen.

 

 

 

 

© PA1G Gert-Jan Dam. Hosting door http://gertjandam.nl