Home PA1G
naar index

 

 

Antennes en LFD 

Antennes en LFD/TVI hebben veel met elkaar te maken. Als je een antenne gaat plaatsen let dan op de volgende dingen:

  • Het uiteinde van de antenne voert de hoogste spanning. Zorg er voor dat het uiteinde niet dicht bij je buurman/-vrouw eindigt.

  • Veel ellende wordt veroorzaakt door mantelstromen in de coax. Daarom is het verstandig om twee(!) mantelstroom filters in de antenne leiding op te nemen. En bij de antenne en een bij de shack. Dit voorkomt tevens dat je je PC hoort pruttelen. De storing van de pc gaat namelijk meestal via de mantel van de coax naar de antenne.

  •  
  • Een mantelstoom filter maak je door een paarse (4C6) en een groene (3E1) ringkern op elkaar te leggen. De doorsnede van de kernen is 36 mm. Dan 7 windingen met dunne coax te leggen (RG 58) De ringkernen zijn verkrijgbaar bij de veron of Barend Hendriksen. Zie het plaatje hieronder.

  • Het filter met ringkernen kan ook gebruikt worden in bijvoorbeeld netsnoeren etc om LFD te elimineren. 

  • Voor open lijn (kippen lader) is het belangrijk dat de stomen in de feeders gelijk zijn en tegengesteld van richting. Beide dipool benen moeten even lang zijn. Niet het midden in de tuner aarden.

  • Indien je een 1:4 balun gebruikt plaats dan altijd een mantelstroom filter tussen de balun en de tuner of maak deze balun.

 

 

LFD en PC-speakers

Problemen met lfd in PC speakers komen veel voor Er wel wat aan te doen. Hier volgt het "recept".... 

Men neme een handje vol condensatoren ( 22n ker).  Schroef de speaker met de volume regeling een de aan/uit schakelaar open. De andere speaker kan gesloten blijven. Dan zoek je n massa punt uit. Bijvoorbeeld bij de gelijkrichter. dan soldeer je op alle draden die vanaf het printje lopen een condensator naar dit massa punt. Dus 2 stuks voor op de draad naar andere speaker. 2 stuks voor deze speaker. 3 Stuks voor het draadje naar de geluids kaart. En n tussen + en - van de gelijkrichter.  Houd de draden van de condensatoren zo kort mogelijk.