De horizontale raamantenne. [UPDATE]

De horizontale raamantenne. [update]


Op deze pagina:

  • foto's van mijn huidige raamantenne [mei 2010]
  • De redenen van deze keuze.
  • Stralingsdiagrammen en gunstigste manier om zo'n antenne te voeden

 

 

Nieuwe raamantenne: [mei 2010]

 

Aan de linker zijde de isolator met daaraan TV lintlijn. Hiervoor is gekozen vanwege het beperkte gewicht. De impedantie in het voedingspunt bedraagt 220 OHm resonant. 300 Ohm zit daar dicht in de buurt. Voordeel is dat verliezen erg laag uitvallen. Plat op het dak gaat het verder met twincom. Om onderaan uit te komen bij een 1:4 balun. De SWR is op 80 rond de 1:1,3 zonder tuner. Op de Harmonischen 7,14,21en 10 meter treed ook resonantie op. De SWR is daar wat hoger maar blijft ondere de 1:3. De tuner is dan wel nodig.

 

 

 

h

Op deze afbeelding is te zien bij de zwarte pijl de midden isolator. Bij de rode pijl zie je de DX-one Pro. Daarnaat staat een ontvangstloopje voor 80

 

Horizontale raamantennes staan de laatste tijd flink in de belangstelling. Naar mijn idee terecht. De ontvangst is rustiger en er wordt minder last ondervonden van eventuele stoorbronnen.  Nadeel is dat er veel ruimte voor nodig is. Wil een raamantenne goed werken van 80 tot 10 dan is een afmeting van ongeveer 20 x 20 meter gewenst. De omtrek moet liefst een hele golf zijn voor de laagste band. Het voeden geschied bij voorkeur met openlijn en een tuner. Bijvoorbeeld door de elders op deze site gepubliceerde 1:4 balun in combinatie met een asymmetrische tuner of met een geheel symmetrische tuner. Liever niet met coax voeden.

Een vierkant raam is de beste vorm. Maar dat is niet altijd goed mogelijk. Als alternatief mag een raamantenne ook trapeziumvormig zijn of een willekeurige andere veelhoek. Probeer echter het oppervlakte van het raam zo groot mogelijk te houden.

Desondanks blijkt een raamantenne van 7 x 33 meter ook erg goed te werken. Deze raamantenne heb ik nu enige tijd in gebruik omdat op het dak van de flat een vierkant raam niet mogelijk is en ik toch de voordelen van een raamantenne zelf wil kunnen onderzoeken.

Bij een vierkant raam is voeden in een hoekpunt de beste oplossing. In mijn geval heb ik bekeken wat bij een rechthoekig raam de beste plaats voor het voedingspunt is. Dat blijkt niet een hoekpunt te zijn maar het midden van de lange zijde. De SWR op de voedingslijn wordt dan minder. Ik heb de berekeningen uitgevoerd met 450 Ohm lintlijn. Echte openlijn/kippenladder is beter. Bij lintlijn treden namelijk iets meer verliezen op bij een wat hogere SWR.

Hieronder zie je een aantal stralingdiagrammen en SWR berekeningen voor 450 Ohm. De bovenste drie zijn bij voeden in het midden van de lange zijde en de onderste drie bij voeden in een hoekpunt. Ik heb de berekeningen beperkt tot 80/40/20 meter.

Indien je suggesties hebt voor verbeteringen van dit artikel hebt stuur me dan aub een e-mail.

 

 

 


Hieronder dezelfde raamantenne gevoed in een hoekpunt. Naar mijn idee heeft dat bij dit raam geen gunstig effect!

 

 

 

 

 

© PA1G Gert-Jan Dam. Hosting door http://gertjandam.nl