Home PA1G
naar index

De horizontale raamantenne.

 

Horizontale raamantennes staan de laatste tijd flink in de belangstelling. Naar mijn idee terecht. De ontvangst is rustiger en er wordt minder last ondervonden van eventuele stoorbronnen.  Nadeel is dat er veel ruimte voor nodig is. Wil een raamantenne goed werken van 80 tot 10 dan is een afmeting van ongeveer 20 x 20 meter gewenst. De omtrek moet liefst een hele golf zijn voor de laagste band. Het voeden geschied bij voorkeur met openlijn en een tuner. Bijvoorbeeld door de elders op deze site gepubliceerde 1:4 balun in combinatie met een asymmetrische tuner of met een geheel symmetrische tuner. Liever niet met coax voeden. Een raamantenne kan weliswaar resonant gemaakt worden maar dan is deze antenne slechts op één band goed bruikbaar.

Een vierkant raam is de beste vorm. Maar dat is niet altijd goed mogelijk. Als alternatief mag een raamantenne ook trapeziumvormig zijn of een willekeurige andere veelhoek. Probeer echter het oppervlakte van het raam zo groot mogelijk te houden.

Desondanks blijkt een raamantenne van 7 x 33 meter ook erg goed te werken. Deze raamantenne heb ik nu enige tijd in gebruik omdat op het dak van de flat een vierkant raam niet mogelijk is en ik toch de voordelen van een raamantenne zelf wil kunnen onderzoeken.

Bij een vierkant raam is voeden in een hoekpunt de beste oplossing. In mijn geval heb ik bekeken wat bij een rechthoekig raam de beste plaats voor het voedingspunt is. Dat blijkt niet een hoekpunt te zijn maar het midden van de lange zijde. De SWR op de voedingslijn wordt dan minder. Ik heb de berekeningen uitgevoerd met 450 Ohm lintlijn. Echte openlijn/kippenladder is beter. Bij lintlijn treden namelijk iets meer verliezen op bij een wat hogere SWR.

Hieronder zie je een aantal stralingdiagrammen en SWR berekeningen voor 450 Ohm. De bovenste drie zijn bij voeden in het midden van de lange zijde en de onderste drie bij voeden in een hoekpunt. Ik heb de berekeningen beperkt tot 80/40/20 meter.

Indien je suggesties hebt voor verbeteringen van dit artikel hebt stuur me dan aub een e-mail.

 

 

 


Hieronder dezelfde raamantenne gevoed in een hoekpunt. Naar mijn idee heeft dat bij dit raam geen gunstig effect!