Home PA1G
naar index

De Symmetrische antennestroom meter.

 

Het nut van een antennestroom meter en wat je ermee kunt doen 

1 ) Een bestaande tuner afstellen op de maximale antenne stroom. Dit is vooral van belang bij tuners met meer dan 2 afregel organen.

2 ) Het controleren van de symmetrie van de tuner en antenne. Dit is van belang om de kans op laagfrequent detectie te voorkomen.

3) En indien je over meerdere tuners beschikt kun je deze met elkaar vergelijken.

 

Deze dingen kun je eenvoudig weg niet doen met een SWR-meter. Een dergelijk instrument zit namelijk namelijk aan de verkeerde kant van de tuner.

Dit is het schema. 


De stroom trafo's

Voor de stoom trafo's nemen we twee T68-2 kernen van Amidon met 30 windingen 0,5 mm gelakt koperdraad. Verder knippen we voor elke trafo een stukje aircell kabel zoals te zien is op de foto. De mantel van de coax dient als Faraday scherm. Dit faraday scherm wordt via één kort draadje met de "onderkant" van de trafo verbonden. Denk erom dat de mantel slechts aan één kant "geaard" mag worden!

 

Een foto zegt meer dan duizend woorden...


De rest van de schakeling:

De weerstanden zijn gewoon 5% typen.  In de praktijk blijkt dat 5% weerstanden over het algemeen een zeer geringe tolerantie hebben.

Er zijn geen instel potmeters gebruikt omdat  ijken weinig zin heeft. Er hoeft dan ook niets afgeregeld te worden.

Voor de dioden zijn gewone 1N4148 toegepast. Deze zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Het is niet nodig om hier moeilijke schottky dioden voor te nemen. De 1N4148 zijn prima dioden voor deze toepassing.

De condensatoren zijn alle keramisch.

 

De binnenkant. 

De 100 Ohm weerstanden de beide dioden en de bijbehorende condensatoren komen met zo kort mogelijke draden direct aan de stroom trafo's. De weerstanden van 10 k t/m 100 k komen direct aan de draai schakelaar. De andere condensatoren komen direct op de meet instrumenten. Een printje is dus niet nodig. Bij voorkleur gebruiken we een kunststof kastje.

Zo kan de antennestroom meter eruit zien.

Dit is de achterkant.