Home PA1G
naar index

De 1:4 Stroom balun.

Veel 1:4 spanningsbaluns bestaan uit een poederijzer ringkern met een bifilaire winding. Het aantal windingen op deze kernen is een compromis tussen voldoende zelfinductie op de lage banden en een redelijke symmetrie op de hoge banden. Het nadeel is vooral dat bij een antenne die niet geheel symmetrisch is opgehangen er een mantelstroom gaat lopen wat dan weer LFD/TVI kan veroorzaken. Om mantel stromen te voorkomen kun je natuurlijk een mantelstroom filter gebruiken maar dan blijf je zitten met het compromis van het aantal windingen. Deze baluns vind ik niet geschikt.

Daarom heb ik baluns gemaakt bestaande uit twee stroom trafo's. Er ontstaat dan een balun volgens het transmissie lijn principe. PA0SE doet dat met twee grote lucht spoelen met coax die helaas veel ruimte innemen. Bovendien geeft de coax extra verliezen. Ik vind ringkernen beter. Het  mantelstroom filter in de toevoer leiding is toegevoegd om kleine mantelstromen die nog kunnen ontstaan te smoren. Dit mantelstroom filter verbeterd de symmetrie.

 

 

De Balun.

De twee 4C65 worden voorzien van 8 windingen tweeling snoer of Naast elkaar gewikkeld teflon draad.

En (van de vele) prototypes met tweeling snoer. Het blauwe draadje is niet noodzakelijk en kan worden weggelaten. 

 

Het principe van de stroom balun.

 

De balun op de meettafel met de SWR analyzer. Deze balun is gewikkeld met verzilverd teflon draad ipv. tweeling snoer. De balun is afgesloten met 200 Ohm (2x100 Ohm in serie). De SWR is van 1,7 tot 80 MHz 1:1,2 of beter. Van 3,5 tot 55 MHz zelfs exact 1:1 De kernen zijn beige van kleur maar verder gelijk aan de paarse 4C65 kernen. Het mantelstroom filter bestaat uit 7 windingen om een paarse en een groene kern.