Home PA1G
naar index

 

Dipmeter teller uitgang.

Enige tijd geleden had ik de behoefte om mijn dipmeter uit te breiden met een uitgang voor een digitale teller. Dat maakt de toch al handige dipmeter een stuk universeler en vooral nauwkeuriger. De bedoeling was en is dat de calibratie niet verloren mocht gaan. Hieraan wordt voldaan door gebruik te maken van een FET. 

 

Hier boven staat het schema van mijn dipmeter. Ik heb hem wel eens vergeleken met andere merken en dan blijkt dat ze uiterlijk verdacht veel op elkaar lijken. Ik neem aan dat het ook voor het inwendige geldt. Het signaal wordt afgenomen op punt "A" omdat daar de kans op verstemmen minder is. De voedingsspanning wordt afgenomen van de aan/uit schakelaar aan de kant die verbonden is met de "sensitivety" potmeter. 

 

Dit is het simpele schema. De weerstand R1 voorkomt verstemmen. Als uw teller erg gevoelig is kan de waarde verhoogd worden. Ik heb twee tellers. De ene heeft voor R1 een waarde nodig van 47 k De andere werkt nog goed bij 220 k. De volgende regel is van toepassing: Een hoge waarde geeft minder be´nvloeding en minder signaal. Overigens is de verstemming bij 47 k al minimaal. Er is af gezien van een emitter volger om het stroom verbruik laag te houden. Er is ook niet veel ruimte voor. Hieronder een plaatje van hoe ik het e.e.a. in elkaar gebakken heb.