Home PA1G
naar index

Originele Heil microfoonkabel veroorzaakt onnodige brom.

De oplossing is echter heel simpel!

Ik gebruik nu een aantal jaren een Heil HM-10 microfoon. Daar gebruikte ik tot voor kort een zelfgemaakt microfoonkabeltje voor. Helaas bleek de gebruikte 8-polige microfoonplug plug soms te kraken en kontakt spray werkt slechts tijdelijk. Aangezien er geen 8-polige microfoonplug van goede kwaliteit los verkrijgbaar is besloot ik de originele Heil kabel te kopen. Het kraken was meteen over maar nu hoorde ik een zacht brommetje dat ook mijn tegenstations konden waarnemen.

Tijd voor een onderzoekje. De 4-polige XLR plug die in de microfoon gaat bleek niet de oorzaak. Alles zat daar goed. Toen ik de 8-polige plug, die in de set gaat, ging losschroeven werd het heel snel duidelijk. Er zat namelijk een blank stukje montage draad tussen de trekontlasting. Na het volledig openen van de plug bleek dat dit draadje er met opzet in gezet was. De afscherming van de microfoonkabel was door dit blanke draadje verbonden met het metaal van de microfoon plug. Dit mag zeer beslist niet! Je creŽert daarmee namelijk een aardlus. Het metaal van de plug hangt in de set zelf al aan aarde echter op een ander punt dan de afscherming van de microfoon.

De oplossing is simpel. Plug openschroeven, draadje geheel weg knippen en wat tape over de afscherming om te voorkomen dat er alsnog een contact kan ontstaan tussen afscherming en de plug. Resultaat: Weg brom!

De plaatjes hieronder laten de situatie duidelijk zien.

Zo moet het dus niet!


 

Probleem opgelost!