Home PA1G
naar index

De voorversterker voor Heil elementen in combinatie met ICOM zendontvangers.

De wat oudere Icom zendontvangers hebben een ongevoelige microfoon ingang en bovendien een lage ingang impedantie. Om toch een Heil element of Heil microfoon aan te kunnen sluiten op deze zendontvangers heb ik de een eenvoudig voorversterkertje gemaakt.

De voorversterker maakt gebruik van fantoom voeding. DWZ de spanning die op de microfoon aansluiting staat wordt gebruikt om de voorversterker te voeden. De microfoon aansluiting is namelijk in het inwendige van de zendontvanger verbonden via een weerstand met de 8 volt aansluiting. Deze weerstand is de "ontbrekende" collector weerstand in de schakeling. Voordeel van deze manier van voeden is dat het aantal benodigde aders afneemt en dat er geen (HF) ontkoppeling gemaakt hoeft te worden voor de voedingsspanning. Er mag géén condensator geplaatst worden tussen de collector van T1 en de microfoon ingang. Dan zou namelijk de transistor geen voeding krijgen. Fantoom voeding is alléén mogelijk met Icom zendontvangers.

De mate van versterking hangt af van de emitter weerstand. Voor de IC 746 die ik zelf gebruik moet deze een waarde hebben van 220 Ohm. Hoe lager de emitter weerstand wordt des te groter wordt de versterking. Voor de oudere Icoms zal een weerstand van 100 of 47 Ohm nodig zijn.

De 10 nF condensatoren zorgen voor de HF ontkoppeling. Deze houden het HF buiten de transistor zodat de dioden in de transistor niet als detector kunnen werken.

R1 is de afsluitweerstand. Na enig experimenteren is gebleken dat 6k8 goed voldoet.