Home PA1G
naar index

 

Tafel microfoon voorversterker met frequentie correctie.

 

Enige tijd geleden had ik behoefte aan een tafel microfoon. Daar de praat afstand groter is dan bij een hand microfoon is versterking noodzakelijk. Met de standaard microfoon is het moeilijk om de zender goed uit te sturen. Daar ik een zware stem heb kwam het idee om er ook een hoogdoorlaatend filter in te maken. Hieronder staat het (eenvoudige) schema. De microfoon wordt in en uit geschakeld met "S 1" . Met "S2" kun je kiezen tussen vox en PTT. Het schakelen in het microfoon signaal is nuttig als de TRX ook gebruikt wordt voor digitale modi.

De schakeling is ontworpen voor een voedings spanning van 8 V omdat die aanwezig is op mijn mic plug. 12 Volt kan ook maar dan moet de weerstand aangeduid met "A" verhoogt worden van 5k6 naar 12k.

Als microfoon is een electret microfoon gebruikt zoals die bij geluid kaarten of webcams mee geleverd worden. Ze zijn ook wel los verkrijgbaar. Er kan het beste nog een plop kap opgezet worden. Zo'n plopkap is gemaakt van schuimrubber en voorkomt bijgeluiden. De microfoon standaard wordt met dubbelzijdig plakband vast gezet op het kastje waar ook de schakeling in komt. Het kastje niet te klein kiezen zodat het geheel stevig blijft staan.

De condensator van 100 nF(aangeduid met "c") samen met de ingangs weerstand van de TRX geeft het geheel hoogdoorlatende eigenschappen. Hiermee kan natuurlijk goed geŽxperimenteerd worden. Bij een grotere condensator worden de bassen sterker. Een kleinere geeft een scheller geluid. Wilt u geen freq correctie kies dan voor "c" 1 micro F of meer.

 

Het schema


 

Het geheel met plop kap


 

 

Zonder plop kap herkent u deze microfoon direct


 

 

Ruimte genoeg! Maar het formaat kastje is gekozen voor de stabiliteit.